Flitsbezorger jonger dan 16 niet meer toegestaan

Minister Karien van Gennip schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat jongeren jonger dan 16 niet meer werkzaam mogen zijn als flitsbezorger. Een flitsbezorger is een online-supermarkt met bezorgdienst waarbij boodschappen binnen een kort tijdsbestek worden bezorgd. Dit werk wordt veel door jongeren verricht. Voor online-supermarkten waren dit goedkope arbeidskrachten.

Jongeren mogen sinds 1 april 2020 ook niet meer als maaltijdbezorger werken. Het verbod op het werken als flitsbezorger is dus nieuw. De Arbeidsinspectie constateerde onlangs namelijk dat het bezorgen van maaltijden veel gelijkenissen toont met flitsbezorging. Werkzaamheden als flitsbezorger gaan vaak gepaard met veel agressie, aanrijdgevaar, werkdruk, geweld en fysieke zware belasting, zo schrijft de minister in een brief aan de Kamer.

“Tijdens het bezorgen kan sprake zijn van aanrijdgevaar, werkdruk, agressie en geweld en fysieke belasting door zware rugtassen,” aldus de minister. “Door de combinatie van deze factoren is bij flitsbezorging sprake van soortgelijke werkzaamheden en soortgelijke arbeidsrisico’s als bij maaltijdbezorging.”

Al in april zegde Van Gennip daarom toe met een verbod te komen voor flitsbezorging onder de 16 jaar. Nu laat ze weten dat het verbod volgende maand in zal gaan.

Heeft u vragen wat dit voor uw organisatie zal betekenen? Neem dan contact op.

Ben je als flitsbezorger betrokken geraakt bij een verkeersongeval of een arbeidsongeval? Neem dan contact op en laat je bijstaan door mr. Franssen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *