Wetswijzigingen voor zzp’ers

Het einde van 2021 nadert. Een nieuw jaar, brengt ook een hoop veranderingen met zich mee. De wetgever heeft wederom ervoor gekozen om in 2022 een aantal nieuwe wetten en regels te introduceren. Hieronder worden een aantal toegelicht.

1. Daling zelfstandigenaftrek

Ondernemers in de zin van de inkomstenbelasting die voldoen aan het zogenaamde urencriterium, kunnen in aanmerking komen voor een zelfstandigenaftrek. Dit betekent dat men dan een vast bedrag van de winst mag worden afgetrokken bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Naar verwachting zal op 1 januari 2022, een wijziging die betrekking heeft op de zelfstandigenaftrek ingaan. Als de wet definitief inwerking treedt, zal het bedrag dat men mag aftrekken van de winst in 2022 met € 360 omlaag gaan. Houd daar dan dus rekening mee bij het indienen van de inkomstenbelasting.

2.Webshops

Vanaf mei 2022 moeten webshops méér en betere informatie geven aan consumenten. De nieuwe regels worden tegelijk in de hele EU ingevoerd. Zo kunnen consumenten ook makkelijk over de grens online aankopen doen en krijgen ondernemers een gelijker speelveld op de Europese markt. Zo komt er een verbod om zoekresultaten weer te geven zonder duidelijk te maken dat het betaalde reclame betreft, moeten online handelaren consumentenbeoordelingen controleren op echtheid, komt er een verbod op het (laten) plaatsen van valse consumentenbeoordelingen en krijgen consumenten meer rechten als ze gebruik maken van ‘gratis’ digitale diensten, waarvoor zij persoonlijke gegevens moeten achterlaten (zoals social media).

3. Woonadressen

Tegenwoordig staat het woonadres van ondernemers en bestuurders nog in het Handelsregister genoemd. Vanaf 1 januari 2022 kan dat niet meer. Per die datum schermt de KVK immers het woonadres van ondernemers en bestuurders af in het Handelsregister. Alleen overheidsorganisaties of beroepsgroepen (zoals advocaten) kunnen deze nog inzien. De adressen die vermeld staan als vestigingsadres kunnen nog wel opgevraagd worden. Dit is ook het geval als het vestigingsadres gelijk is aan het woonadres.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *